Advies Zelfbeheer

Zelfbeheer biedt nieuwe kansen voor huurders op zeggenschap en lagere woonlasten

De overheid legt de vrijheid van Nederlandse woningcorporaties steeds meer aan banden. Hierdoor bezuinigingen corporaties steeds vaker op beheer en onderhoud van huurwoningen en verhogen zij de huurprijs om aan de verplichtingen van de overheid te kunnen voldoen. Voor bewoners kan zelfbeheer daarom een aantrekkelijk alternatief zijn. WKA ondersteunt deze alternatieve vorm van woningbeheer samen met de Woonbond.

Wanneer u er als bewonersgroep over denkt het beheer of zelfs het eigendom van uw complex huurwoningen over te nemen, dan kunt u kennis, ondersteuning en advies gebruiken. WKA heeft verschillende vormen van ondersteuning ontwikkeld om u op weg te helpen met uw zelfbeheerproject. • Zelfbeheer Advies
 • Een enthousiaste en gemotiveerde groep bewoners is nodig, als u besluit een complex huurwoningen in zelfbeheer te nemen. Daarnaast is gedegen advies en ondersteuning een veel gehoorde wens. De adviseurs van het WKA bieden u een helpende hand zodat u als bewonersgroep zelfverzekerd van start kan gaan met uw zelfbeheerproject. Het WKA begeleidt de bewonersgroep vanaf het initiatief tot aan de duurzame uitvoering van de taken die de groep op zich heeft genomen.
  U kunt de adviseur uit uw regio persoonlijk benaderen voor meer informatie:

  West : Gerdo Groot RoessinkE-mail – 020 551 77 64‬
  Zuid : Anita GovaertsE-mail – 040 232 31 97
  Noord-Oost : Nathalie van de KolkE-mail – 038 425 01 87


 • Zelfbeheer Onderzoek
 • Het besluit om een complex huurwoningen zelf te gaan beheren neemt u niet alleen. U kunt pas aan de slag als u weet wat uw medebewoners willen en kunnen. In aanvulling op ons advies bij zelfbeheer, ontwikkelden de onderzoekers van het WKA een onderzoek om te achterhalen hoeveel mensen uw plannen steunen door in te gaan op de verschillende zaken die bij zelfbeheer van belang zijn. Zo krijgt u inzicht in de mate van interesse onder uw medebewoners en adviseren wij u over de vervolgstappen die u kunt nemen. Een onderzoek van het WKA is een goede manier om uw buren en de verhuurder te laten zien dat het geplande zelfbeheerproject een serieus en gewenst initiatief is. Voor meer info neem contact op met:

  Jurriën Schuurman
  E-mail: jschuurman@wka-centrum.nl
  Telefoon: 020 551 77 85


 • Zelfbeheer Workshops
 • Wanneer u er als bewonersgroep voor kiest om een complex huurwoningen zelfstandig te beheren, dan vraagt dat om enige kennis over de ‘do’s and don’ts ‘ van zelfbeheer. De opleiders van het WKA hebben een viertal workshops ontwikkeld voor bewonersgroepen die met zelfbeheer aan de slag gaan. De workshops gaan in op verschillende zaken die bij zelfbeheer komen kijken:

  – Workshop Huurcontracten
  – Workshop Servicekosten
  – Workshop Onderhoud en verbetering van de woning
  – Workshop kopers en huurders onder 1 dak

  Neem voor een vrijblijvend gesprek contact op met:

  Femke Kok
  E-mail: fkok@wka-centrum.nl
  Telefoon: 020 551 77 47