Opleiding Energiecoach


Deze cursus incompany wordt in verschillende vormen aangeboden.
Voor een prijsopgave neem contact op met:E-mail: fkok@wka-centrum.nl
Telefoon: 020 551 77 47

Regelmatig worden bij prestatieafspraken afspraken gemaakt over de inzet van energiecoaches. Huurdersorganisaties gaan daarvoor in hun achterban op zoek naar bewoners die het leuk vinden om als energiecoach aan de slag te gaan. Vervolgens kunnen zij hen een opleiding tot energiecoach aanbieden.
Omdat er wel wat bij komt kijken om een energiecoach groep goed te laten draaien, is er voorafgaand aan de training een gesprek met een adviseur van het WKA om u daarbij te ondersteunen.

De training zelf is bedoeld voor mensen die het belangrijk en leuk vinden hun medehuurders enthousiast te maken voor energiebesparing. Technische kennis geen vereiste. De training bestaat uit drie bijeenkomsten, waarin de deelnemers veel praktische tips krijgen over de mogelijkheden van energiebesparing. Het gaat over enthousiast maken, bewustwording en besparen door aanpassing van het gedrag. Veel aandacht is er voor de gesprekstechniek die nodig is: hoe hou je een goed gesprek over energiebesparing met je medehuurders zonder met het vingertje te wijzen of ze te overspoelen met technische informatie. De opleiding wordt gegeven in een periode van drie weken zodat de deelnemers tussentijds enkele opdrachten thuis kunnen uitvoeren.
Aan de orde komen o.a.: besparing op gas- en elektriciteitsverbruik zonder in te hoeven leveren op comfort; hulpmiddelen en gadgets bij energiebesparing; de slimme meter; de energienota; feiten en fabels over vocht en ventilatie; de energiekoffer; energielabel huishoudelijke apparaten; waterverbruik, en nog veel meer.

In elke bijeenkomst oefenen de deelnemers ook met gesprekstechnieken: het beter leren luisteren, overtuigen en adviseren. Daarnaast maken ze indien gewenst een plan voor het komende half jaar met daarin leuke activiteiten om de mensen te informeren over energiebesparing. Los van deze training kunnen nog aanvullende workshops worden afgesproken, bijvoorbeeld over het monitoren van de besparing bij de bewoners, over hoe je een leuke spreekbeurt houdt voor groepen, over wonen in een nul- op-de-meter woning of over zonnepanelen voor huurders.
Meer informatie nodig? Vraag om het uitgebreide informatiepakket bij O&T of vraag een van de trainers naar alle mogelijkheden over het programma en de praktische zaken.


Na afloop

  • hebben de energiecoaches veel kennis van hoe je op een eenvoudige manier en zonder hoge kosten energie kunt besparen
  • hebben de energiecoaches geoefend met diverse gesprekstechnieken
  • krijgen de energiecoaches uitnodigingen voor regionale bijeenkomsten over energiebesparing die georganiseerd worden door het Woonbond energieteam.
  • ontvangen de energiecoaches het officiële Woonbond certificaat ‘Energiecoach’


Wat hebben wij u te bieden?

Wat hebben wij u te bieden?

Cursus Agenda 2019

11 september
Wonen en Zorg in de prestatieafspraken
Regio Zuid

18 september
Huurders tussen kopers
Regio West

24 september
Financiën van woningcorporaties
Regio Noord-Oost

25 september
Vergoedingen voor huurderswerk
Utrecht

7 oktober
Werkplan en begroting
Regio West

11 oktober
Overleggen met resultaat
Regio Noord-Oost

14 oktober
3 daagse Oriëntatie Volkshuisvesting
Utrecht

23 oktober
Leefbaarheid
Regio Zuid

28 oktober
3 daagse Oriëntatie Volkshuisvesting
Utrecht

11 november
Servicekosten, hoe hoort eigenlijk?
Regio West

12 november
Servicekosten, hoe hoort eigenlijk?
Regio Noord-Oost

25 november
3 daagse Oriëntatie Volkshuisvesting
Utrecht