Cursus

Onderhoud en duurzaamheid

dinsdag 25 september 2018
10.00 uur - 16.00 uur

Een verhuurder moet zijn woningen onderhouden: een huurder heeft recht op een goed onderhouden woning. Een huurdersorganisatie moet weten welke wegen een huurder kan bewandelen wanneer hij er niet uitkomt met de verhuurder. Daarnaast heeft de verhuurder een meerjarenonderhoudsplanning. Huurdersorganisaties willen invloed op de keuzes die daarin worden gemaakt.

Anno nu is het natuurlijk ondenkbaar dat in de onderhoudsplanning niet de verduurzaming van de woningvoorraad wordt meegenomen. U leert wat de achtergronden daarvan zijn, wat er over de verduurzaming van de woningvoorraad is afgesproken en wat er van die afspraken terechtkomt. Maar vooral: hoe u als huurdersorganisatie ook hierop invloed kunt uitoefenen.

We beginnen met basiskennis over de onderhoudsverdeling tussen verhuurder en huurder. Waar kan de huurder aanspraak op maken als het gaat om onderhoud (en wat moet de huurder zelf doen)? Wat ís een goed onderhouden woning? En wat kan een huurder doen als de verhuurder zijn wettelijke verplichting niet nakomt?

Bij het gesprek over het onderhoudsbeleid gaat het om keuzes met betrekking tot kwaliteit, betaalbaarheid en duurzaamheid. Is er een basiskwaliteit van onderhoud af te spreken waaraan de woningen moeten voldoen? Wanneer mag er een huurverhoging gevraagd worden en wanneer niet? In hoeverre is een huurverhoging als gevolg van verbetering ‘redelijk’ te noemen? Welke ambitie heeft de verhuurder als het gaat om duurzaamheid? En welke manieren zijn er om bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen financieel aantrekkelijk te maken? U krijgt voorbeelden van de toepassing van de woonlastenwaarborg.

Na afloop...

  • weet u welke onderhoudsverplichtingen de huurder en de verhuurder hebben
  • bent u bekend met de mogelijkheden om onderhoud af te dwingen
  • hebt u nagedacht over welke afspraken u wilt maken als het gaat om het onderhoudsbeleid
  • weet u welke rol duurzaamheid in het onderhoudsbeleid kan spelen

Meer informatie

Femke Kok
020-5517747
ma-do van 10 tot 13 uur
Contactformulier

Kosten

Lidorganisatie Woonbond

€ 159

Huurdersorganisatie (geen lid) of persoonlijk lid Woonbond

€ 183

Beroepskracht

€ 302 (excl btw)

Documentatie en lunch is bij de prijs inbegrepen


Annuleren

>14 dagen voor aanvang

geen kosten

14-7 dagen voor aanvang

50% cursuskosten

< 7 dagen voor aanvang

100% cursuskosten

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin